Kapi za umirenje – 30 ml

Kapi za umirenje – 30 ml

дин.240.00

Hmelj je sedativ i blagi hipnotik. Kod hmelja se koriste šišarčice (Lupuli strobuli) i žlezde sa etarskim uljem iz ženskih cvetova koji se beru u septembru. Aktivni sastojci su: gorke materije – humulon i lupulon, etarsko ulje, flavonoidi, tanini, polisaharidi, belančevine, masti itd. Sedativni efekat se pripisuje metilbutenolu iz etarskog ulja. Koristi se kod nesanice, nemira i unutrašnje napetosti.
Koren valerijane sadrži aktivne materije tzv. valepotrijate koji deluju sedativno na centralni i vegetativni nervni sistem. Takođe sadrži i male količine alkaloida.

Quantity
Compare

Sastav: Vodeno-alkoholni ekstrakt biljaka: kamilice, majkine dušice, matičnjaka, hmelja, valerijane i kantariona* (1:4).
U 100g: ukupni ugljeni hidrati 5.0%, proteini 2.4%, masti 0.5%.
Energetska vrednost 1850 kJ (442 kcal).
*Dnevne potrebe nisu ustanovljene

Osobine i delovanje: Hmelj je sedativ i blagi hipnotik. Kod hmelja se koriste šišarčice (Lupuli strobuli) i žlezde sa etarskim uljem iz ženskih cvetova koji se beru u septembru. Aktivni sastojci su: gorke materije – humulon i lupulon, etarsko ulje, flavonoidi, tanini, polisaharidi, belančevine, masti itd. Sedativni efekat se pripisuje metilbutenolu iz etarskog ulja. Koristi se kod nesanice, nemira i unutrašnje napetosti.
Koren valerijane sadrži aktivne materije tzv. valepotrijate koji deluju sedativno na centralni i vegetativni nervni sistem. Takođe sadrži i male količine alkaloida. Valerijanska kiselina deluje spazmolitički i relaksirajuće na muskulaturu te pomaže kod crevnih kolika, grčeva, dismenoreje, reumatskih stanja i dr. Smanjuje uznemirenost, razdražljivost, uspostavlja normalan ritam sna, otklanja strah i deluje kod poremećaja koncentracije i “nervoze srca”. Pored ekstrakata hmelja i valerijane koji su najpoznatiji biljni sedativi u narodnoj medicini se u ove svrhe s uspehom koriste i kantarion, matičnjak i majkina dušica.

Način upotrebe: Po potrebi uzimati tri puta dnevno po 30 kapi u malo vode, mleka, meda i sl., pre jela.

Mere opreza: Dokazana preosetljivost na neku komponentu preparata.
Zbog sadržaja alkohola (70%) kapi treba pažljivo ordinirati kod pacijenata koji koriste lekove sa dejstvom na CNS (antiepileptici, antidepresivi, sedativi itd.) tj. nekoristiti kapi u isto vreme sa ovim lekovima.

Način čuvanja: Preparat čuvati zatvoren, u originalnom pakovanju, na tamnom mestu i sobnoj temperaturi, van domašaja dece.

Pre upotrebe promućkati.
Izdaje se bez lekarskog recepta.

Analizu izvršio: Institut za javno zdravlje Srbije, “Dr Milan Jovanović – Batut”, Beograd

0

TOP

X