Nega suve kože

Suva koža, koja se češće sreće kod ljudi sa plavom ili riđom kosom, sklona je prevremenom stvaranju bora. Sem toga ona loše reaguje na temperaturne promene, promene vremena – pri tom se na koži često stvaraju pege, pukotine i upale.

Pri kozmetičkoj nezi kože pre svega treba sprečiti njeno dalje isušivanje. Pri umivanju treba upotrebljavati što je moguće manje vode, zato što ona skida sa površine kože oskudni, ali toliko neophodan masni film. U svim slučajevima je bolje koristiti meku vodu. Za suvu kožu je dobar toaletni sapun sa dodatkom masti. Preporučuje se čišćenje lica kozmetičkim mlekom ili masnom emulzionom kremom. Za negu suve kože dobre su vitaminske kreme i kreme sa hormonskim dodacima. Ne treba koristiti sredstva koja sadrže glicerin. Preporučuju se masne maske za lice.

Umivati lice sapunom raditi samo u krajnjoj nuždi i to koristiti zelenu kozmetiku. Ne treba umivati lice hladnom vodom za vreme letnjih vrućina – ako je lice znojavo bolje ga je oplaknuti samo toplom vodom bez sapuna. Nije potrebno često se umivati, po nekoliko puta na dan, bez preke potrebe.

 • Čajevi od lekovitog bilja:
  Za umivanje bez sapuna koristiti čajeve lekovitog bilja, a takođe i prokuvanu vodu sa različitim dodacima. Čaj se po želji može spravljati za 2-3 dana. Dve kašike biljke preliti sa 1 lit. vrele vode, poklopiti i ostaviti 10-20 minuta, procediti. Za suvu kožu se preporučuje čaj od nane, peršuna, podbela, latica ruže.
 • Crni hleb:
  Za čišćenje i umivanje lica može se upotrebljavati sredina crnog hleba, koju prethodno treba razmekšati u vodi. Dobijenom kašicom namazati lice, a za 2-3 minuta sprati vodom. Mleko. U domaćim uslovima može se umivati sledećim rastvorom: U 200 ml vrele vode naliti 50 ml mleka, skinuti sa vatre i ostaviti nekoliko časova (preko noći) dok se ne stvori talog. Tečni deo odliti, namočiti sa njim vatu i istrljati lice.
 • Čaj od lipe:
  Ako se lice peruta može se koristiti sledeći ntretman. Napraviti čaj od lipe: 1 kašikicu lipovog cveta preliti sa 100 ml hladne vode, ugrejati do ključanja, ostaviti na slaboj vatri 15 minuta. Čaj procediti, staviti u njega 1 kašikicu meda, i njime obilno kvasiti prethodno očišćenu kožu lica i vrata u toku nedelje.
 • Cvet zove:
  Pet-šest cvasti zove preliti čašom vrele vode, ostaviti da stoji 10 minuta, ohladiti, procediti. Čajem prati lice ujutru i uveče (suva i osetljiva koža). Tretman provoditi 2 nedelje i uvek pripremati sveži čaj. Ovaj čaj omekšava i čisti kožu, smanjuje iritaciju kože.
 • Čaj od nane:
  Preporučljivo je suvu kožu umivati čajem od nane: 1-2 kašikice mente preliti sa dve čaše vrele vode, kuvati na slaboj vatri 5-10 minuta, zatim ohladiti i procediti kroz gazu.
 • Bokvica:
  Za čišćenje suve kože koristi se sok bokvice razblažen sa vodom u odnosu 1:3.
 • Kamilica:
  Za suvu, suviše osetljivu, iritiranu, zagnojenu, bubuljičavu kožu preporučuje se tretiranje čajem cveta kamilice: jednu kašiku cveta preliti čašom vrele vode, ostaviti da stoji 30 minuta, procediti.

Izvor: Knjiga „Enciklopedija ljekovitih bilja i recepata“

Prirodna kozmetika

Leave a Comment

0

TOP

X